młyn strumieniowy Atritor Mikronizer

atritor polska, prodoreko, kruszarka, młyn, klasyfikator, młyn spożywczy

Mikronizer to typowy młyn strumieniowym wykorzystujący sprężony gaz do osiągnięcia najwyższej jakości produktu poprzez rozdrabnianie autogeniczne.

Oprócz powietrza, możliwe jest użycie pary wodnej lub gazów obojętnych, szczególnie dla surowców zagrożonych wybuchem.

młyn strumieniowy, atritor, prodoreko, mikronizer

Surowiec podawany jest przez zwężkę Venturiego do komory mielącej, w której określona liczba dysz przyspiesza surowiec, którego cząstki zderzają losowo wielokrotnie. W komorze mielącej nie ma ruchomych części, a mielenie następuje poprzez nałożenie sił mechanicznych cząstek.

Ruch odśrodkowy zapewnia skuteczną klasyfikację produktu. Młyn stosowany jest zazwyczaj, gdy uziarnienie produktu końcowego ma wynosić poniżej 10 mikronów. Młyn standardowo wykonany jest ze stali kwasoodpornej, z okładzinami trudnościeralnymi. Młyn może być przystosowany dla potrzeb przemysłu farmaceutycznego.

młyn strumieniowy, atritor, prodoreko, mikronizer

Szczególnymi zaletami tego typu młynów są:
–  jednolity rozmiar cząstek produktu i kształtu;
–  bardzo łatwy do czyszczenia;
 – może być stosowany do higienicznych lub sterylnych zastosowań;
– może przetwarzać materiały wrażliwe na ciepło;
–  może pracować również jako mieszalnik przy procesie mielenia;
– surowce mogą być pokryte środkami powierzchniowo czynnymi podczas procesu.

młyn strumieniowy, atritor, prodoreko, mikronizer

Parametry techniczne:

  Model M2 M3 M4 M6 M8 M12 M15 M20 M24 M30 M36
Rozmiar młyna mm 50 75 100 150 200 300 400 500 600 750 900
Wydajność (około) kg/h 1 1-2 2-5 5-20 15-50 50-150 75-250 100-350 250-550 450-1,500 900-2,300
Powietrze
(Free air, 7 bar)
m3/min 0.6 1.0 1.5 2.0 3.0 6.5 10.5 15.5 28.0 42.5 70.0
Para wodna
(Superheated, 14 bar 400°C)
m3/min 115 270 450 680 1,200 2,000 3,000

młyn strumieniowy, atritor, prodoreko, mikronizer